Wat is een alleen geboren tweeling?

Het gegeven rond alleen geboren tweelingen is nog weinig bekend, maar het treft een aanzienlijk deel van de bevolking.
Ongeveer 10 à 15 procent (sommige bronnen hanteren zelfs een veel hoger getal) van alle zwangerschappen begint met meer dan één embryo — meestal twee, maar bij kunstmatige inseminatie kunnen dat er ook drie, vier of zelfs meer zijn *. Vaak sterft al heel vroeg in de zwangerschap één van die vruchtjes af. In de meeste gevallen merkt de moeder daar niets van en wordt het afgestorven vruchtje stilletjes door haar lichaam geabsorbeerd. Soms krijgt ze een bloeding, denkt ze dat ze haar kindje verloren heeft, maar blijkt bij een controle dat ‘alles in orde is’. In werkelijkheid is het tweede vruchtje afgestorven.
De moeder bevalt vervolgens van één baby, zonder te weten dat ze oorspronkelijk zwanger was van een tweeling. Jij wordt dus alleen geboren — zonder dat iemand weet dat je een broertje of zusje verloren hebt in de baarmoeder. Omdat je moeder zich hier niet bewust van is, zal ze dit uiteraard ook nooit met je delen.
Bewust weet je niet dan je een tweelinghelft hebt die gestorven is, maar je onderbewustzijn weet dat wel.
Hoewel je er rationeel niets van herinnert, weet je onderbewust wél dat je ooit niet alleen was. En aangezien zo’n 95% van ons gedrag, denken en voelen aangestuurd wordt door het onderbewuste, is het niet moeilijk om te begrijpen hoeveel impact dit verlies op je leven kan hebben.
Je tweelinghelft in de baarmoeder verliezen, is één van de zwaarste trauma’s die een mens kan meemaken
Toen ik mezelf begon in te lezen over dit thema, las ik ergens dat dit zelfs het zwaarste trauma is dat je kan doormaken. Dat raakte me diep. Ik groeide op in een warm en stabiel gezin. Ik dacht altijd dat ik trauma-vrij was. Maar sinds ik ontdekte dat ik een alleen geboren tweeling ben, vielen zoveel puzzelstukken op hun plaats. Ik kan alleen maar beamen dat dit verlies, zelfs zonder bewuste herinnering, een enorme stempel gedrukt heeft op mijn karakter en mijn levenspad.
In het Nederlands spreken we van een alleen geboren tweeling. Ga je in het Engels op zoek naar meer informatie, dan kom je termen tegen zoals vanished twin syndrome (omdat het andere vruchtje in veel gevallen verdwijnt of geabsorbeerd wordt), of womb twin survivor (de helft van de tweeling die het wel overleeft).
* Ik maak zelf deel uit van een alleen geboren tweeling. Gezien ik op deze website mijn eigen ervaringen wil delen, ga ik het enkel hebben over alleen geboren tweelingen en niet over meerlingen. De problematiek is wel gelijkaardig.